Zilte Proeftuin

In de Zilte Proeftuin van ongeveer 150 m2 zijn in het groeiseizoen verschillende zilte planten te zien en (beperkt) te proeven, waaronder zeekraal, zilte strandbiet, lepelblad, zeekool, zilte monniksbaard, quinoa en nog een aantal onbekendere planten. Planten hebben namelijk heel verschillende strategie├źn ontwikkeld om met zout om te gaan. Sommigen planten scheiden het zout uit aan de onderkant van het blad, andere kunnen het zout opnemen in hun systeem: zeekraal is daarvan een goed voorbeeld. Sommige soorten zijn zouttolerant, dat wil zeggen dat ze tegen een beperkte hoeveelheid zout kunnen. Andere soorten zijn zoutminnend, dan hebben ze zich optimaal aan zout aangepast.

 

Lokale restauranthouders komen op de proeftuin af en toe wat ingredi├źnten halen voor hun gerechten, bijvoorbeeld als smaakaccent bij streekproducten als Texels lam.

Zilt Educatiecentrum

Onderdeel van het project Zilt Perspectief is de verspreiding van kennis over verzilting, en de kansen die verzilting biedt. In het Educatiecentrum bij het proefveld aan de Hoornderweg, gevestigd in een traditionele Texelse schapenboet, staan informatiepanelen over verzilting en over het lopende project. Via voorlichting aan belangstellenden, bewoners en toeristen stimuleren we de bewustwording rond klimaatverandering en de gevolgen voor de landbouw. Ook hopen we interesse te wekken voor nieuwe vormen van landbouw en bijbehorende nieuwe unieke gewassen, waarmee mensen veelal voor het eerst in aanraking zullen komen.

Bezoek alleen op afspraak

Bezoek van de Zilte Proeftuin en het Zilt Educatiecentrum kan alleen op afspraak, en bij voorkeur in een groep. Kijk voor meer informatie bij contact.